Een klinisch geriater is een arts voor een oudere patiënt die last heeft van verschillende aandoeningen tegelijkertijd. Vaak gaat het om een combinatie van lichamelijke, psychische en sociale problemen. Doel is behoud of herstel van zelfstandigheid en kwaliteit van leven. Een klinisch geriater is een medisch specialist die gevestigd is in (of werkt vanuit) een ziekenhuis.
Inmiddels zijn in ruim 85 van de 100 ziekenhuizen in Nederland klinisch geriaters. Zij werken met een multi-disciplinair team. Dat wil zeggen: met een groep paramedici, zoals fysiotherapeuten of ergo therapeuten en gespecialiseerde verpleeg-kundigen die vanuit verschillende vakgebieden kijken naar de patiënt. Juist omdat er vaak méér aan de hand is, is die samenwerking van verschillende disciplines praktisch en effectief. Daardoor hoeft u niet steeds allerlei onderzoeken te ondergaan en vaker opgenomen te worden. Deze manier van werken houdt rekening met wat u aankan.
Een geriater heeft kennis van lichamelijke, psychische, functionele en sociale problemen. Hieronder vindt u voorbeelden hiervan.
Lichamelijke problematiek 1. U loopt moeilijk en bent het laatste jaar meer dan 2 keer gevallen. Wat is de oorzaak? En, wat kan er aan gedaan worden? Zou een speciale training kunnen helpen? 2. U bent incontinent/houdt uw plas/ ontlasting niet op. Dat is heel vervelend en daardoor is erop uitgaan niet meer plezierig. Hoe komt het en wat is er aan te doen? 3. U wilt niet eten en valt af. Ook bent u vaak moe en kunt steeds minder dingen zelf. Het lijkt op een neerwaartse spiraal. Kan die doorbroken worden zodat u weer aansterkt? 4. U heeft last van uw nieren en de specialist adviseert een bepaalde behandeling. U en uw kinderen twijfelen over het nut hiervan. Wat is hier de beste aanpak?
Psychische problematiek 1. U heeft het afgelopen jaar uw partner verloren en bent lusteloos. Uw kinderen vragen zich af: hoort dit bij de rouwverwerking of is dit een depressie? 2. U ‘heeft er geen zin meer in’. Is dit iets wat onvermijdelijk bij ouder worden hoort of kan hulp/ondersteuning hier helpen? 3. U bent na een operatie in de war. Wat kan er aan de hand u en welke aanpak/hulp kan helpen? 4. U bent vergeetachtig en vaak geïrriteerd. Waar kan dit mee te maken hebben